سامانه ملی فهرست‌بها، برآورد اجرا، تعدیل و قراردادها (سافات)

safat.mporg.ir

مقدمه

سازمان برنامه و بودجه در سال 1389 به منظور ساماندهی و پاسخگویی به نیاز­های خود و سایر دست‌­اندرکاران طرح‌­ها و پروژه­‌های عمرانی کشور در زمینه تهیـه و ابلاغ فهرست­‌های بهای واحد پایه و شاخص‌­های تعدیل آن­ها، تصمیم به ایجاد یک سامانه نرم‌­افزاری هوشمند، یکپارچه، تعاملی و برخط در سطح ملی گرفت. از این رو تعریف پروژه بسیار مهـم و استراتژیک مدیریت فناوری اطلاعات (طراحی و پیاده­‌سازی) سامانه ملی فهرست­‌بها، برآورد اجرا، تعدیل و قراردادها (سافات)، در دستور کار سازمان قرار گرفت. این مقاله به بررسی اهداف، فرآیندها، فرآورده­‌ها و روند اجرای پروژه از آغاز تا پایان می پردازد.

سامانه سافات

مطابق ماده 23 قانون برنامه و بودجه، طرح­‌های عمرانی (طرح­‌های تملک دارایی‌­های سرمایه‌­ای) که با استفاده از بودجه عمومی کشور اجرا می­شوند، باید براساس قیمت­‌های پایه سازمان برنامه و بودجه یعنی فهرست­‌های پایه رشته‌­هایی که سازمان اعلام می­دارد، برآورد قیمت شوند. به همین دلیل سازمان همه ساله فهرست­‌های بهای واحد در رشته­‌های مختلف عمرانی را بر مبنای شرح خدمات و مشخصات فنی پروژه­‌ها، تدوین و طی بخشنامه­‌ای ابلاغ می­‌کند.

از آنجا که اجرای قراردادهای منعقد شده براساس فهرست‌­های پایه ممکن است چند سال به درازا بکشد، به منظور اعمال آثار ناشی از تغییرات قیمت عامل­‌های هزینه در مبلغ پیمان‌­ها در طول دوره‌­ی اجرا، سازمان موظف به تهیه و ابلاغ شاخص‌­های تعدیل فهرست­‌های پایه نیز می‌­باشد.

به منظور تدوین فهرست‌­های پایه و شاخص‌­های تعدیل آن­ها، اطلاع از آخرین قیمت نیروی انسانی، ماشین‌­آلات و ابزار، مصالح و حمل مصالح در دوره‌­های زمانی گوناگون ( معمولا" سه ماهه) به عنوان عامـل‌­های اصلی هزینه‌­ی اجرای پروژه‌­هـا ضـروری می­‌باشد. از این رو سازمان ناگزیر است فرآیند مستمری را برای دریافت قیمت این عوامل و همچنین تغییرات آن­ها، اجرا کند. این فرآیند با استعلام و جمع­‌آوری قیمت از مراجع مختلف از قبیل تولیدکنندگان، واردکنندگان، توزیع­‌کنندگان، تامین­‌کنندگان، نهادها و انجمن­‌های صنفی، مراجع رسمی آماری مانند بانک مرکزی، بورس، مرکز آمار و مشاوران و پیمانکاران و سایر مراجع ذی‌­ربط صورت می‌­گیرد. داده‌­های جمع‌­آوری شده در این فرآیند توسط کارشناسان امور نظام فنی پردازش شده و پس از تصویب شورای عالی فنی، توسط سازمان ابلاغ می­‌گردد. افزون بر موارد پیش‌­گفته، سازمان باید به طور مستمر نیازها و فناوری‌­های جدید در زمینه پروژه‌­های عمرانی را بررسی و تحلیل کرده و بر این اساس اقدام به ابلاغ فهرست‌­های پـایـه جدید و به روز رسانـی فهرست­‌های موجود بنماید.

تاکنون مجموعه وظایف یاد شده در بعضی موارد توسط نر‌م‌­افزار و در برخی موارد نیز توسط روش‌­های غیر مکانیزه پوشش داده می ­شد که به دلیل تغییر نیازها و تغییرات گسترده‌­ی فناوری، پاسخگوی همه نیازهای سازمان و سایر ذینفعان نظام فنی و اجرایی کشور نبود.

سامانه ملی فهرست­‌بها، برآورد اجرا، تعدیل و قراردادها(سافات) به منظور رفع مشکلات یادشده، پاسخگویی به نیازهای ذی‌­نفعان و دست­یابی به یک سامانه هوشمند، یکپارچه، تعاملی و برخط برای تهیه و انتشار فهـرست­‌های بها و شاخص‌­های تعدیل تولید شده‌است.

روش انتخاب مشاور(مجری) پروژه

انتخاب مشاور(مجری) پروژه بر اساس کیفیت (QBS) و پس از طی مراحل ارزیابی کیفی و ارزیابی فنی صورت گرفت و قرارداد اجرای سامانه در تاریخ 1390/12/06 با گروه مشارکت شرکت­‌های مهندسی تدکار نرم‌­افزار و مهندسی حاسب سیستم منعقد و ابلاغ گردید. تهیه سند RFP و نظارت بر اجرای پروژه را شرکت مهندسی نرم­‌افزاری گلستان برعهده داشت و کمیته راهبری پروژه متشکل از نمایندگان کارفرما، ناظر پروژه و مجری به طور منظم و هر دو هفته یک بار، روند اجرای پروژه را ارزیابی و کنترل می‌­کرد.

زمان­بندی اجرای پروژه

زمان­بندی اجرای پروژه بر اساس یک سال دوره شناخت، تحلیل، طراحی، پیاده­‌سازی، آموزش و انتقال سامانه‌­ی نرم‌­افزاری و یک سال دوره‌­ی ضمانت و پشتیبانی، پس از تحویل پروژه مطابق با جدول زیر برنامه‌­ریزی شد.

در طول دوره اجرای سامانه جلسات زیر به منظور راهبری پروژه، شناخت فرآیند­ها، دریافت بازخوردها، انتقال داده­ های موجود و آموزش کاربران تشکیل گردید.

اهداف اصلی پروژه

- کاهش زمان و تسهیل انجام فرآیندهای مرتبط با تهیه و انتشار فهرست­‌های بها و شاخص‌­های تعدیل.

- انعطاف­‌پذیری تعریف و محاسبه فهرست­‌های بها و شاخص­‌های تعدیل.

- جلب مشارکت سایر ذی­‌نفعان نظام فنی اجرایی کشور در تعریف و به کارگیری فهرست‌­های بها و شاخص‌­های تعدیل.

- شفاف­‌سازی مبانی و فرآیندهای تهیه و انتشار فهرست‌­های بها و شاخص‌­های تعدیل.

- ارتقا سطح دولت الکترونیک و گسترش ارایه خدمات غیرحضوری به ذی­‌نفعان از طریق برقراری ارتباط دو سویه و تعاملی.

- یکپارچه‌­سازی سامانه­‌های اطلاعاتی حوزه­‌ی فهرست‌­های بها و شاخص‌­های تعدیل.

- متنوع­‌سازی و گسترش دامنه مراجع و منابع قیمت­‌گیری برای تهیه و محاسبه بهای عامل­‌های هزینه.

فرآورده‌­های پروژه

- نرم­‌افزار اجرایی سامانه سافات تحت WEB بر اساس مشخصات و نیازمندی­‌های کارفرما.

- مستندات و مدارک تشریحی سامانه سافات.

- پایگاه اطلاعات اولیه و تبدیل و انتقال آن­‌ها به سامانه سافات.

- قالب استاندارد تبادل اطلاعات سامانه سافات با سایر نرم‌­افزارها.

در حال حاضر نرم‌­افزار اجرایی سامانه سافات در نشانی اینترنتی safat.mporg.ir برای بهره­‌برداری توسط سازمان برنامه و بودجه راه­‌اندازی شده است. امید آن می‌­رود که سازمان با تعریف و تخصیص نام کاربری و کلمه عبور، امکان دسترسی با سطح معین را برای همه ذی­‌نفعان سامانه سافات فراهم آورد. مستندات و مدارک تشریحی سامانه سافات در قالب 26 سند در ویرایش‌­های متعدد و نزدیک به 2000 صفحه تحویل کارفرما شده است. پایگاه اطلاعات اولیه امور نظام فنی اجرایی شامل فهرست­‌های بهای واحد پایه از سال 1370 تا سال 1390(پیش‌­نویس) و همچنین شاخص‌­های تعـدیـل پیوست­های 1 و 2 و 3 به سامانه سـافـات انتقال یافته و قالب­‌های استاندارد مبـادله اطلاعات با سایر نرم‌­افزارهای متره برآورد فراهم گردیده است.

حوزه‌­های فرآیندی سامانه سافات

سامانه سافات در بخش نیازهای کارکردی دارای 9 حوزه فرآیندی به شرح زیر می‌­باشد:

معماری کلان فرآیندهای سامانه سافات

منوی فهرست‌­بها در سامانه سافات

منوی پیمان­‌ها و تعدیل در سامانه سافات

 

خلاصه وضعیت پیشرفت پروژه

نمودار S-Curve وضعیت پیشرفت پروژه

مشخصات فنی و کاربردی سامانه سافات

شناسنامه پروژه

کاربران ما

go to top
درباره ما
آموزش
تدکار
ارتباط با ما
تهران، خیابان کارگر شمالی، بالاتر از بزرگراه جلال‌آل‌احمد، خیابان هفتم، پلاک 33، واحدهای 8 و 11
41668000 (30 خط)
41668800 فکس

Instagram Linkedin Telegram

سازمان برنامه و بودجه کشور
سازمان فناوری اطلاعات ایران
سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور
پروانه بهره برداری تولید فناوری اطلاعات تولید نرم افزار
logo-samandehi
برنامه توسعه زیست بوم شرکت‌های خلاق